KANEL: Spiser du ekte kanel?
KANEL: Spiser du ekte kanel? Foto: Shutterstock
Kanel er kjent for sine helsefremmende egenskaper, blant annet på grunn av høyt innhold av antioksidanter samtidig som det virker stabiliserende på blodsukkeret.

Det finnes til og med forskning som viser at sukker blir sunnere med kanel.

Men visste du at det fins to typer?

KANEL og kanel
Vi har to typer kanel: Ceylon-kanel, også kjent som ekte kanel, og Cassia-kanel. 

Forskjellen ligger i smaken, og hvor de kommer fra, forteller produktutvikler hos krydderprodusenten Urtekram, Lene D. Iversen til Dagbladet. Det er også stor forskjell på hvor mye kumarin de inneholder, forteller hun.

Ekte kanel inneholder mye mindre kumarin, som er et naturlig forekommende anti-koagulant og som virker blodfortynnende. Dette stoffet har vist seg å forårsake leverskader i store mengder.  Derfor har Mattilsynet gått ut med en advarsel mot for store mengder kanel. Den daglige dosen bør ikke overstige en halv teskje kanel for en voksen person.

Ekte kanel inneholder 1/3 så mye av stoffet kumarin som den uekte.

Den ekte kanelen lukter sitrus, appelsin og sitron når den knuses med en steinmorter. Den kan lett knuses mellom fingrene, og pulveret er nesten som melis. Smaken er søt, men litt mer pikant og krydret enn den uekte kanelen.

I tillegg til å stabilisere blodsukkeret, har kanel mange andre helsefremmende egenskaper. Kanel er rik på antioksidanter som beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie radikaler som kan skade cellene våre.

Ikke i butikken
Hvis du ønsker å kjøpe ekte kanel, for å få i deg de helsefremmende næringsstoffene og mindre av de farlige, så må du som regel gå et annet sted enn nærbutikken. 

Ceylon-kanel fins stort sett bare i helsekostforretninger, og i matbutikker med ekstra stort utvalg.

Og står det ikke på pakningen at det er Ceylon-kanel, så er det mest sannsynlig ikke det.


Flere kanaler