Snåsamannens samlivsråd for et laaaaangt ekteskap

- Fokuser på det positive, sier «Snåsamannen» som har vært sammen med sin kone i godt over 60 år.

Signe og Joralf Gjerstad feiret nylig gullbryllup, og han er ekstremt takknemlig for konas støtte gjennom livet. Her får du hans beste råd for å få ekteskapet til å vare.

SE INTERVJUET MED SNÅSAMANNEN I VIDEOAVSPILLEREN OVER
Intervjuer: Kjersti Idem

Joralf og Signe forlovet seg i 1952, og siden har det vært dem i gode og onde dager. Hun har vært en uvurderlig støtte for Snåsamannen i hans gjerning - å hjelpe andre. "Jeg ble så alvorlig forelska", sier Gjerstad om hans møte med Signe da hun kom til Snåsa for å gå på husmorskole.

Kaffekoking døgnet rundt
I datteren Jorunns tale til moren da faren mottok Kongens fortjenstmedalje forteller hun om at moren Signe må ha "tilnærmet norgesrekord i kaffekoking".

Signe Gjerstad har vært vennligheten selv overfor alle som har søkt hjelp hos ektemannen, og stått klar med åpen dør og full kaffekjele når på døgnet det måtte være.

Artikkelen fortsetter under bildet
joralf

PAR: Her er Jorald Gjerstad og hans kone Signe Marie Gjerstad, sammen med dronning Sonja fra en medaljeseremoni i 2011. Foto: NTB scanpix

Fokuser på det positive
Ikke engang Snåsamannen og kona har alltid vært enige, men hans tips til alle par er:

- Prøv
å se hvor godt ekteskapet er. Det er en del som blir lei av det. De finner en annen påstand om å finne frihet. De må prøve, sier han.

Selvom de to har hatt uoverensstemmelser har de kommet seg frem til løsninger, og blitt enige til slutt. Og Joralf Gjerstad er glad for at han har levd et liv i god tjeneste for henne, og hun for ham.

Tro, kraft og kjærlighet
Det har blitt skrevet flere bøker om Gjerstad og evnene hans, men i boken som kom ut denne uken skriver han om dem med egne ord.

Han skriver også om sin egen tro, som har vært viktig for ham hele livet. Gjennom flere tiår har han skrevet dikt og salmer for sin egen del, men disse deler han nå i boken "Det siste brevet".
Snåsamannen
DET SISTE BREVET: Snåsamannen om tro, kraft og kjærlighet. Her sammen med P4s Kjersti Idem. Foto: P4